Overige producten

Naast wasbare luiers, zijn er een hoop andere producten die handig zijn wanneer je wasbare luiers gaat gebruiken. Wist je trouwens dat er ook andere producten zijn die je kunt vervangen voor een wasbare variant? Op deze pagina stel ik je voor aan alle handige producten voor jou en je gezin.

Wasbare billendoekjes

Als je dan toch de berg afval al kleiner maakt met wasbare luiers, waarom dan niet ook gaan voor wasbare billendoekjes. Deze zijn zeer simpel zelf te maken van een hydrofiele doek, maar je kunt ze ook zo kopen. Kies een stof zonder al teveel lusjes (á la badstof bijv.), om de tere huid van je kindje zo zacht mogelijk te reinigen. Er zijn speciale afsluitbare bakken waar je de billendoekjes in doet met water en eventueel een etherische olie naar keuze. Je kunt de bak met vieze doekjes zo legen in je wasmachine.

Ik gebruik graag lavendelolie voor extra verzorging van de huid.

Luieremmer en wasnet

Het is niet fijn om de vieze luiers met je handen uit de luieremmer te moeten halen om ze in de wasmachine te doen. Zoals je in het wasregime misschien al hebt kunnen lezen, kun je ervoor kiezen elke luier na gebruik al om te spoelen. Dan is het wellicht minder erg om ze zo uit de luieremmer te halen. Wil je dit echter niet, weet dan dat er diverse soorten wasnetten zijn voor in de luieremmer en daarbuiten, zodat je de luiers in 1x de wasmachine in kunt gooien.

Zoogcompressen

Geef je ook borstvoeding? Of heb je nog last van lekkage? Er bestaan wasbare zoogcompressen. Je hebt ze met en zonder een PUL laag. Die met een PUL laag zijn ideaal voor bijvoorbeeld de kraamperiode. Wanneer je borsten zindelijk zijn is het misschien fijn om over te gaan naar een variant zonder PUL.

Wattenschijfjes

Wattenschijfjes uit de winkel bevatten over het algemeen geen plastic, maar de verpakking vaak wel. Waarom dan niet overgaan naar een wasbare variant? Ook hier geldt hetzelfde als bij de billendoekjes, kies een zachte stof zoals bamboe. Badstof is veel te ruw voor de huid onder bijvoorbeeld je ogen. Voor een intensievere reiniging kun je eens per week bijvoorbeeld een scrub wattenschijfje gebruiken (die zijn er namelijk ook!).

Maandverband/inlegkruisjes

Uit een berekening van Milieu Centraal blijkt dat een vrouw in haar leven ongeveer 10.000 tampons of maandverbanden weggooit. Dat is 90 kilo maandverband en 60 kilo tampons aan restafval. Wanneer je kiest voor wasbaar maandverband heb je dus een stuk minder afval! Er is een enorme keuzemogelijkheid. Er is een ruime diversiteit in soorten stoffen, met of zonder PUL-laag en uiteraard in absorptie vermogen. Mocht je dagelijks een inlegkruisje gebruiken, dan kan het ook kostenbesparend zijn wanneer je over gaat op een wasbare variant.